Bild II
13-02-2015
Den andra workshopen i bild handlade om hur vi kan utnyttja oss av tidningspapper, eller pappermaskin genom att återanvände de på ett helt annat sätt. Återanvänding av dessa material leder till en hållbarutveckling samt att göra enkla och roliga saker. På detta sätt kan vi göra didaktiska material av t ex gamla papper. Mats började med att instruera oss i tillverkningen av pappermassa. Jag har börjat min process genom att använda papier maché. Jag tog pappersbitar och blandade ihop det med vatten, till en massa i en stavmixer. Stavmixar är väldigt vassa och det är viktigt att tänka på säkerheten, det vill säga att äldre barn kan under kontroll klara av stavmixer. Jag blandade i tapetklister en rose färg och guld glitter. För att klämma ut vattnet använde jag en bit av lakensväv. För att få rätt konsistens på pappermassan måste den bearbetas bra, genom att klämma ut vatten och lägge till mer klister. Efter alla dessa steg i processen var jag inte säker på vad jag skulle göra med papper machén. Jag började och tog en del av pappermachén och rullade den till små bullar och sen plattade jag den. Sen kom jag på en idé att göra en blomma av de små tillplattade bullarna. Den gav mig mer inspration till att utveckla arbetet vidare. Jag började att använde mer pappermaché och göra samma steg från början, men jag använde den gången en grön färg istället för rose. Jag fick i slutet en massa med grön färg som användes för att göra en stjälk och blad för en blomma.


Sedan var det dags att klippa tidningspapper till småbitar. De små papperbitarna hällde jag på vattnet. Jag har bestämt att inte lägga någon färg till det. Jag valde att behålla den grå färgen som skapades, eftersom trycksvärtan i tidningen frigörs när det blir vått. Massan blandas med hjälp av en stavmixer. Guskaramen använde jag för att samla ihop det våta pappret på. Jag lyfte guskaramen gradvis för attt hålla fast pappret på guskaramen. Sedan var det dags att lossa pappret ur guskaramen och det var lite svårt kände jag, eftersom underlags pappret var lite tunt. Det skulle vara en bra övning för barns finmotoriska träning. Sedan fick jag klistra tre M bokstäver på pappret och hällde på lite glitter. Det är ett bra motiv för att stimulera barns språkförmåga tycker jag. Barn kan plocka upp olika bokstäver och skapa olika ord, mening eller skapa deras namn.

I eftermiddags tog vi av oss skorna och gick över fjorton kilo lera, som Mats lade de på golvet. Syftet med detta var att vi skulle känna när vi gå över leran. När jag gick på leran fick jag olika känslor. Ibland kände jag att mina fötter hoppa på leran, ibland sjunk mina fötter lite och ibland kände jag att leran var lite hård. Det skulle vara intressant för barn att prova, och gå på leran samt att det skulle vara bra motorik träning och hålla balans. De var fyra olika typer av lera med olika färger. Varje sort av leran vägde tio kilo. Varje sort av leran hade en någon egenskap. Brunfärgad lera kändes mer grusig, medan de andra kändes lena och behagliga. Det var intressant att känna skillnaderna mellan dem.

Sen började Mats styra oss. Vi fick som uppgift att var och en skulle ta en bit av lera i handen och forma den till en lång figur. En liten lerbit formades till en krokig och slingrig figur, och en annan till en rund och kort figur. Sedan tog vi i vår grupp och satte de figurerna som vi skapade ovanpå varandra till ett torn. Sedan fick vi fantisera lite och fundera över var finns ingången till tornet. Vem bor där i tornet? Hur ser det ut? Är det mörk eller ljust där inne? Samarbete mellan barn är viktigt när de skulle skapa något tillsammans. Samt att sådan aktivitet ska leda till att barn övar sin fantasi. Barn skulle skapa en berättelse och det bidra på sin tur till att utveckla barns språk. Sen gick vi över till en annan sorts lera med olika färger och skapade vi olika figurer.



En glad figur skapade jag med ett rött hjärta. En arg figur skapads av svart lera och en present figur till den arga figuren att den skulle bli glad. Jag blandade lera från grundfärgerna och skapade färgcirklar. Jag tycker att det är bra träning för barn i förskolan, att tänka på hur de ska introducera den lila färgen. Vilka färger de skulle blanda ihop med varandra för att man få den lila färgen. Efter en lång dag var workshoppen slut och fick vi en rolig och lärorik dag.

Berörda kriterier inom min kurs 12FK60
redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser
självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden
utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande