Fältdagar 1, 2& 3
Måndagen den 30 Mars var terminens första fältdag. Det var roligt att komma tillbaka och träffa de söta barnen. Jag var på plats kl 08:30, där satt barn och åt frukost. Jag hälsade på min handledare och barnen. En del av barnen kom ihåg mig, men de andra hade glömt mig. Jag presenterade mig och förklarade för dem att jag hade praktiken hos dem för några månader sen. Efter frukosten fick barnen att vara ute i förskolans gård och leka. Det passade väldigt bra att jag och min handledare, fick prata lite om den didaktiska uppgiften. Min första idé jag hade var att göra en aktivitet som fokuserade på språk och matematisk utveckling. Jag tänker att göra tre olika kort. Första kortet ska vara med bokstäver där står versaler och gemener på samma kort, och på det sättet får barn se både versaler och gemener samtidigt. Andra kortet ska bli bilder på olika föremål, där varje bild presenterar en bokstav.
Tredje kortet med ord som visar olika föremål. Kortet ska vara på golvet där varje sort av kort vara. Kort bokstäverna ska vara i rätt ordning i flera olika rader. Kort med bilder ska vara nära bokstävernas kort, men de ska inte vara i rätt ordning som bokstävernas kort. Där ska barnen fundera lite om vilken föremålsbild som börjar med till exempel bokstaven A. Kort med ord ska vara nära föremålskorten och de ska inte vara i rätt ordning som bokstävernas kort. En tärning ska användas i den aktiviteten, där barnen slår tärningen och räknar antal punkter som finns i den. Efteråt ska barnen räkna bokstävernas kort och peka på den bokstaven, som representerar antal punkter i tärningen. Varje bokstavskort som barnen ska peka på måste tas bort, från raden och på det sättet får andra de bokstäverna sin tur i spelet. På det sättet ska man undvika att upprepa samma bokstav. Sedan ska barn leta efter föremålsbilden som som börjar på respektive bokstav. Efteråt ska barnen leta efter ord som ska paras ihop med föremålet. I den aktiviteten stimuleras barnens matematik och språkförmåga där barn ska ljuda, stava och läsa hela ord. Min handledare gillade den ideén, särskilt eftersom det för tillfället jobbar väldigt mycket med just språkövningar. En annan idé som jag faktiskt tänke på är namnpussel. Jag skriver varje barns namn på en lapp. Sedan ska jag klippa dessa namn på olika sätt och blanda ihop dessa bitar, där ska barn försöka och sätta de ihop dem igen.
Tisdagen den 31 mars hade vi en handledning om didktiska material med Marie Lundgren på Campus. Jag pratade med Marie om namnpussel aktiviteten. Marie bad mig att utveckla den aktiviteten vidare och kanske bli ett tema med barns namn. Där föddes en idé hos mig att det ska bli en forsättning på aktiviteten, genom att barn ska skriva deras namn på lim och hälla över limmen med olika material till exempel krydda, sand, salt eller glittar. En sådan aktivitet hade vi med Mats Andersson under bild workshoppen. Att göra något med textil är väldigt roligt där barn kan klippa olika bokstäver av textil, och skapa till exempel deras namn eller skapa ord.
Torsdagen den 2 april var den tredje fältdagen i förskolan, där jag pratade med min handledare om aktiviteterna och vi var tillsammans överens om detta. Vi hade planerat tillsammans vilka dagar aktiviteten skulle äga rum. Det vara bra att man har en planering i god tid för att förbereda sig lite innan.
Efter frukosten fick barnen ett uppdrag av personalen att leta efter en kvast, som påskkärringen hade tappat någonstans i förskolans gård. Barnen skulle försöka och hitta kvasten som personalen hade gjömt i förskolans gård. När barn hade hittat den gick de till skogen för att lämna tillbaka kvasten till påskkärringen. Alla barn letade i förskolans gård efter kvasten. Det var roligt att se hur glada barnen var, och fulla av energi när de hade hittat kvasten. Efteråt var alla barnen i förskolan gick till skogen, för att träffa påskkäringen med sin fina fågel. Där barnen sjöng olika sånger för påskkärringen. Barnen fick en present av påskkärringen för att de var snälla och hjälpte henne att hitta sin kvast. I korgen var de tre olika storlekar på äggkartongen som var fylld med kex och frukt. Där satt barnen i skogen i härligt solväder och hade en samling med personalen. Under samlingen sjöng barn olika påsksånger samt fika i härligt vädret.





Berörda kriterier inom min kurs 12FK60
redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser
självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden
utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande