wafaahadi.blogg.se

Momentplanring: Språkutveckling och matematik

Publicerad 2015-04-13 21:42:00 i Allmänt,

 
Momentplanering: Matematiks begrepp och språk
Momentplaneringen för den aktiviteten där mina två olika didaktiska material ingår.
Mål
Det kortsiktiga målet med aktiviteten är att barnen ska ha roligt, samtidigt som de får långsiktiga språkkunskap i form av mer kunskap om bokstäver. Att stimulera barns språkförmåga, och öka deras ordförråd. Jag vill också att barnen ska få en förståelse för räkneord, samt jag vill testa hur barnen kan uppfatta antalet med en blink, det som kalas subitiseringsförmåga. Språk och lärande hänger samman och barn ska ges möjligheter och utveckla sin förmåga att lyssna, samtala, och reflektera över språket och matematiken i omvärlden. Jag hoppas även att kunna bidra till att uppfylla följande mål ur läroplanen för förskolan 1998 reviderad 2010, s. 10 som säger att förskolan ska sträva efter att varje barn:

•    Utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner
•    Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka, tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.
•    Utvecklar sin förståelse för grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp.
  
Jag hoppas att den aktiviteten ska fånga barnens intresse och nyfikenhet, där kan den processen ha fler steg.
Eftersom jag kan utveckla den aktiviteten vidare genom att använda annat material som till exempel textil eller lim för att rikta barns uppmärksamhet för bokstäver och matematik.

Mål för min egen utveckling
Jag hoppas att ytterligare utveckla min förmåga att hålla i aktiviteter, att känna mig tryggare i min ledarroll.

Förberdelser för aktiviteten
Jag ska välja att ta sex av de äldre barnen i den aktiviteten. På förmiddagen ska aktiviteten äga rum utomhus och ta cirka 30 minuter. Jag har tillverkat två olika sorters didaktiskt material med fokus på språk och matematik utveckling. I den första delen gjorde jag kort med bokstäver, ord och föremål som ska paras ihop. På hälften av korten skrev jag bokstäverna, både gemener och versaler Aa, Bb, Cc osv. och på andra hälften är bilder på föremål som börjar på respektive bokstav. På tredje hälften är de ord på de föremålen. En tärning ska användas i den första delen av aktiviteten.

I den andra delen av aktiviteten har jag skrivit ut barnens namn i olika färger för att det ska se roligt och inbjudande ut. Sedan klippte jag isär dem och laminerade. Min tanke är att barnen ska pussla ihop sina namn i rätt ordning. När barnen pusslat färdigt kommer jag att ställa några frågor till dem, t.ex. hur många bokstäver har barnen i sitt namn? Finns några det namn som börjar på samma bokstav? Frågor som jag kommer att ställa för barnen är ett försök att rikta barns uppmärksamhet för bokstäver samt att räkna.

Introduktion och genomförande

Jag samlar ihop barnen i ett rum. Materialet som ska användas till aktiviteten ska ligga på golvet. Kort med bokstäver ska vara i rätt ordning som ligger i sex rader. Nära de kortet ska ligga ett föremåls kort, men, inte i rätt ordning som bokstävernas kort. Syftet med detta är att barnen ska fundera och leta efter föremål som börjar på respektive bokstav. I sista kortet ska jag lägga ordets kort nära föremålens bilder. Aktiviteten börjar genom att barn ska slå tärningen. Punkter som ska vara på tärningen är det som tyder till bokstaven, eftersom barnen ska räkna bokstäverna enligt tärningens punkter. Barnen ska ta bokstaven och leta efter föremålens bild som börjar på respektive bokstav. Sedan letar barnen efter ordet som ska paras ihop med föremålens kort. Bokstaven som barnet ska ta bort ifrån raden, där ger de andra bokstäverna sin tur i leken. När vi var klara med den delen av aktiviteten ska vi påbörja den andra delen.
 
Namn pussel ska ligga på golvet och blandas ihop, där barn ska börja pussla ihop sina namn i rätt ordning. Jag skulle ställa några frågor till barnen när de pusslat färdigt. Min förhoppning är att barnen ska visa nyfikenhet och glädje samtidigt som de lär sig mer om bokstäver, språket och matematiken under aktiviteten. 
                               
Referens
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela