Kommunikations svårigheter
Idag hade vi en föreläsning och workshop med Camilla Carlsson. Förläsaren har lyft fram i sin föreläsning olika sätt att kommunicera med barn i förskolan. Camilla började sin föreläsning med att förklara TAKK förkortningen. TAKK står för tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. TAKK innebär en komplettering för det talade språket. Man tar hjälp av handrörelser för att förtydliga det man vill säga. På det sättet talar man och tecknar samtidigt. Då blir tecken för barn som lyssnar som en lykta på de viktigaste orden.
Vem behöver TAKK? Varför använder vi TAKK?
Barn som har språksvårigheter, utvecklingsstörning, autism, cp-skada samt barn som har ett annat modersmål än svenska, behöver ett tecken som stöd för att kunna kommunicera med sin omgivning. Tecken spelar en stor roll för dessa barn, eftersom tecken fungerar som ett viktigt redskap för att bygga språket. Tecken ger barnet möjlighet att inte bara höra ordet, utan att se och känna det. På det sättet blir det lättare att ta kunskapen med hjälp av flera sinnen. "I och med att kunskapen tas in via flera sinnen istället för bara ett, har den lättare att nå fram". (Tisell& Förlag 2009, s. 10). Man kan säga att inlärningsprocessen blir lättare, men också förstärkare när vi hör, ser och känner igen orden. Det finns många fördelar med tecken som stöd till exempel, tecken hjälper barnet att leta sig fram efter fler ord, som bidrar till att öka sitt ordförråd. Det leder till att barnen utvecklar sin kommunikationsförmåga. Barnet som använder tecken kan minnas många tecken, än att minnas de många ljud till exempel tecknet för boll fastnar lättare än ljudet för boll. Tecken fångar barns intresse och uppmärksamhet samt ökar barnets koncentrationen och närvaro. Det bidrar till att barn känner sig delaktiga, det vill säga att barnet blir inkluderade och inte exkluderade av sin omgivning.
Carlsson¹ lyfter i sin föreläsning att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet, alla kan inte tala men alla kan kommuicera. Efteråt har varje barn i förskolan rätt att uttrycka sig och bli förstådd, av sin omgivning även om barnet har kommunikationssvårigheter. Läroplanen för förskolan (Lpfö 98, reviderad 2010, s. 10) beskriver att förskollärare ska ansvara för att arbetet i barngruppen genomförs så att barnen stimuleras, och utmanas i sin språk och kommunikationsutveckling. Förskolan ska även sträva efter att varje barn utvecklar ett nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra.
Jag komma ihåg på min VFU plats finns ett barn som är i behov av särskilt stöd. Barnet har svårigheter och uttrycka sig verbalt på ett tydligt sätt. För att hjälpa barnet med sin kommunikation med andra har alla i personalen gått en kurs i tecken, som stöd för att hjälpa barnet med språket. Syftet med detta är att alla barnen inkluderas oavsett vilka svårigheter eller funktionsnedsättningar barnet har. Pedagogerna använder ett vanligt samtal eller kommunikation, men de använder tecken för att förstärka vad de säger. En pedagog har möte regelbundet med förskolans specialpedagog, som ger olika nya tecken, tips och aktiviteter som man kan göra med barn som är i behov av särskit stöd. Pedagogerna har introducerat tecken som stöd för alla barnen i förskolan, då det barnet har kunnat kommunicera med sin omgivning. Tecken som stöd har genom sitt flitiga användande i förskolan, blivit ett berikande verktyg för alla barn och pedagoger i verksamheten. Och det i sin tur leder till att det barnet har haft bra samspel med andra barn och vuxna i förskolan. I skollagen kapitel 8 § 9 Särskilt stöd beskrivs det att barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges det stöd som deras speciella behov kräver.



¹Carlsson Camilla, föreläsning/workshop, Campus Varberg, den 2015-02-05
Referenser
Tisell, Anneli (2009, s. 8). Lilla boken om tecken: som ett verktyg för kommunikation och språkutveckling.1. uppl. Lidingö: Hatten.
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Skollagen Förskolan. Kapitel 8 § 9 Tillgänglig:http://www.riksdagen.se/sv/DokumentLagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/?bet=2010:800#K8