wafaahadi.blogg.se

Barn och Konst

Publicerad 2015-03-04 20:57:00 i Allmänt,

04-03-2015
Under denna dagen hade vi en timmes föreläsning med Bendroth Karlsson, samt en och halv timme workshop i Varbergs konsthall. Bendroth Karlsson lyfte i sin föreläsning några viktiga aspekter om barn och konst. Hon började sin föreläsning med en fråga som rikta sig till oss om vad är konst. "Jag tycker att det vi gör är konst" Bendroth Karlsson¹. Konst är estetiska uttryck för en kommunikation. Det är ett sätt för människan att kommunicera och skapa. Konst handlar om att barn ska vara aktiva och skapa. Barn upplever konst också med kropp inte bara genom att se den. "Små barns möte med konst är oftast inte enbart visuella utan multisinnliga" (Ponty 2006 se Bendroth Karlsson 2014, s. 49 ).
 
Bendroth Karlsson berättade hur viktigt det är att barn möter konst, även om finns vissa pedagoger som inte tycker om att gå till musieum eller kanske inte är medvetna om vad konst är. Som pedagog ska man inte sätta en personlig eller  privat sida utan låta barnen själva möta konst. När barn besöker konsthaller och museer bidrar det till att vidga barnets erfarenhetvärld och livsvärld. Samt det ger barn konstupplevlser. När barn möter och skapar eller tolkar konst stimuleras deras symboliska tänkande och estetiska lärprocesser. Enligt FNs konvention och förskolans läroplan har barn rätt att möta konst. Det demokratiska uppdraget i FNs konvention om barns rättigheter i artikel 31 ska barn ska till fullo ges möjligheter att delta i det konstnärliga och kulturella livet. Det pedagogiska uppdraget är att barn ska inspireras att kommunicera på olika sätt bland bilder och lära sig tolka, ta del i samhällslivet bland kulturinstitutioner. När barn besöker museer ger det möjlighet för dem att stimulera deras symboliska tänkande och estetiska läroprocesser.
 
Bendroth Karlsson förklarade tre olika pedagogiska förhållningssätt om konst när pedagoger besöker en konsthall eller museer.
  • De vuxna förstöd inte syftet och drog snabbt vidare.
  • Vuxna som var mycket entusiastiska"körde lätt över" toddlarna
  • Vuxna som lite intresserade men öppna och frågande. Barnen tilläts undersöka och leka.
Det är oerhört viktigt att pedagoger ska vara aktiva och har stort intresse, när de besöker museer tillsammans med barn tycker jag. Eftersom pedagogers beteende har stor betydelse och påverkar barnens erfarenheter åt konst. Att ge  barn tid är viktigt med konst, efteråt erövrar de konst själva och provar själva. Samt de möter konst och upplever den på ett sätt som kan vara anorlunda än vuxna. Vi som pedagoger bör våga besöka museer tillsammans med barn, samt att vi ska låta de små barnen att möta konst och besöka museer. Barn har rätt att möta konst oavsett hur gamla de är. Det viktiga är samtalet och dialogen. Vi måste visa respekt för att barn är kompetenta och möta konst. För att besöken ska lyckas och bli lärorika bör vi planera besöken på museer med en lite barngrupp. I detta fall ger det bra möjligheter för oss att lyssna på barn och besvara deras frågor och funderingar. Det är bra om vi besöker museerna före och själva ser hur utställningarna ser ut. För att kunna förklara för barnen beronde på hur de reagerar på konsten.
 
Efter föreläsningen besökte vi konsthallen i Varberg. När jag kom in i konsthallen "Imaginary gardens"  blev mitt intryck mot att det var en väldigt stor utställning. Jag närmade mig utställningen och blev förvänad när jag såg på den. Jag trode att den utställningen var av alabaster eller av keramik. Jag tvingade mig att känna på den lite för att bli säker. Den utställningen var tillverkad av olika sorters av papper. Det var häftiga färger som var förenliga med varandra. Pappersbitarna var placerade på ett sätt som lockar ögat. Bendroth Karlsson bad oss att vi skulle titta på utställningarna i omkring sju minuter. Det ska bli lättare om man begränsar sig, eftersom det blir ordentligt och blir inte rörigt. Sedan satte vi oss i rummet intill hallen, där bad Bendroth Karlsson oss att välja ett konstverk som fångade oss eller påverkade oss. Vi skulle vara nära ett konstverk i fem minuter och skriv ner tio ord som vi kom att tänka på.
 
I slutet var där en kvinna som presenterade Love Enqvistis konstverk. Presention är viktigt tycker jag eftersom man kan veta mer om konstverk t. ex vad vill olika konstverk förmedla eller vilka syfte det har.
 
 
 
 
 
 
 
Referenser
Bendroth Karlsson, Marie & Karlsson Häikiö, Tarja (red.) (2014). Bild, konst och medier för yngre barn: kulturella redskap och pedagogiska perspektiv. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur
 
 FN:s konvention om barnets rättigheter. Tillgänglig: http://barnkonventionen.se/wp-content/uploads/2009/07/Barnkonventionenfullversion.pdf
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela