wafaahadi.blogg.se

Språkutveckling och matematik! Utvärdering

Publicerad 2015-05-03 12:39:00 i Allmänt,

 Första dag på min VFU plats gjorde jag min första aktivitet. De var 10 barn av 13 som deltog i aktiviteten. Det var fem tjejer och fem pojkar. Innan jag började med aktiviteten frågade jag barnen hur många barn som var närvarande och hur många barn som fattades. Barnen svarade rätt att de var tio som fattades och tre barn som var lediga. Jag förklarade för barnen att de ska vara i två grupper, och varje grupp skulle ta sin tur med aktiviteten. Jag frågade barnen hur många barn det skulle bli i varje grupp om jag delade upp dem i två grupper. Barnen svarade att det skulle bli fem barn i varje grupp. Efteråt kom barnen på ett förslag att de skulle rösta hur det skulle bli i gruppen. Förslagen var att det skulle bli två lag, men de skulle rösta om det var ett lag med fem tjejer och fem pojkar, eller det skulle va en blandning av pojkar och tjejer i samma lag. De var 9 barn av 10 som röstade. Åtta av barnen röstade att det skulle bli en blandning i laget, respektive ett barn som röstade att det skulle bli en tjejegrupp och en pojkgrupp. Enligt röstresultatet blev det två blandade grupper. Jag började med första gruppen medan andra gruppen lekte i förskolans gård, och när första gruppen var färdig med aktiviteten ropade min handledare på den andra gruppen. Aktiviteten handlade om matematik och språkutveckling. Jag tillverkade tre olika sorters kort som är didaktiska matrial, i Campus Varberg innan jag gick till min VFU plats. Det var kort med bokstäver (versaler och gemener som står på samma kort) och kort med bilder på olika föremål samt kort med ord som tillhör till de föremålen.
 
En tärning använde jag också i aktiviteten. Aktiviteten började genom att barnen slår tärningen, och säger hur många prickar som fanns i den. Sedan räknade de bokstäverna som var i rätt ordning enligt tärningens punkter. Barnen sa vilken bokstav det var. Sedan letade de efter föremålen som började på respektive bokstav, och i slutet parade barnen  ihop föremålens bild med ordet. Varje barn i gruppen tog sin tur med aktiviteten. Jag ställde några frågor till barnen till exempel hur många bokstäver som fanns i ordet, som de tog eller om de känner till ett annat ord som börjar på respektive bokstav som de hade. Barnen var duktiga och säga bokstäverna rätt, samt de hittade föremålen och orden snabbt. Några barn behövde lite hjälp för att hitta det föremålet eller ordet. Jag lät de andra barnen hjälpa barnen som behövde hjälp eftersom det samarbetet är viktigt tycker jag, samt att barnen det tycker det är roligt att hjälpa sina kompisar. Det var roligt att barnen forstod mitt syfte med hjälp, att det inte skulle vara direkt utan att barnen skulle själva fundera. Barnen hade samma idé med hjälp genom till exempel att förklara något som börjar med bokstaven f som är fisken som simmar i havet. Ibland fick de en ledtråd av mig till exempel genom att förklara för dem att de skulle fokusera, till exempel på första raden som fanns i ordet eller föremålets bild. På det sättet pekade jag inte på föremålen direkt. Aktiviteten ägde rum på förmiddagen utomhus och tog cirka 30 minuter. Jag har nått mitt mål med aktiviteten och kände mig nöjd med det. Barnen var intresserade och nyfikna under aktiviteten. 

 På eftermiddagen gjorde jag andra delen av aktiviteten, och det var namnpussel aktiviteten. Det var barnens namn som jag skrev med hjälp av Word, sedan skrev jag dem och klistrade dem på papper i olika färger. Motivet med detta var att underlätta för barnen, eftersom ibland har de samma bokstäver i sitt namn och kunde jämföra med färgerna för att hitta rätt. Jag har inte delat upp barnens i två grupper, men jag gjorde aktiviteten med hela barngruppen. Mitt syfte var att de skulle jämföra mellan namnen från olika sidor som till exempel, antal bokstäver eller vilka namn som börjar på samma bokstav, eller om det finns samma bokstäver som återkommer i samma namn. Aktiviteten gick över förväntan och jag är mycket nöjd med hur det fortlöpte. Barnen var duktiga och pussla sina namn på rätt sätt, eftersom de har tänkt rätt att varje namn har bara en färg på ramarna som var runt namnet. Till slut hade samtliga pusslat ihop sina namn, och det visade sig att barnen hade rätt. Efteråt började barnen stava sina namn, räknade antal bokstäver som fanns i namnet. De rikta sin uppmärksamhet för namnet som hade flera bokstäver, respektive som de som hade mindre. Jag tillverkade några kort med siffror där varje barn tog ett kort med en siffra respektive namnets antal bokstäver. Med hjälp av siffrornas kort kunde barnen se hur många namn som hade samma antal bokstäver, eftersom det fanns några namn som har samma antal bokstäver. Efteråt sorterade barnen namnen efter antalet bokstäver till fler grupper. Att barnen ville göra aktiviteten igen tyder på att de tyckte det var roligt, och det uttryckte de också. Det gjorde mig glad och jag kände mig säker och trygg. Aktiviteten blev lyckad och jag kände mig lugn, säker och bestämd när jag visste vad jag gjorde.

 Efter några dagar gjorde jag en aktivitet med fyra barn, där skrev de sina namn med lim. Aktiviteten gick bra och det fångade barnens intresse och nyfikenhet. När barnen kom in till målarummet lockades de av material som var på bordet. Barnets agerande var mellan att smaka, lukta och känna. Barnen var väldigt intresserade och ville fortsätta och skriva med lim, där skrev de sina namn och sina syskons namn och sina kompisars namn, samt de skrev några ord. De hällde over lim kryddor, sand, kaffe och kanel. En av barnen har skrivit sitt namn och ett annat ord från höger sida till vänster sida och det som jag har märkte lite senare. Efteråt kommenterade jag att man skriver från vänster till höger här i Sverige, men jag skriver från höger sida till vänster sida, när ville jag skriva på mitt språk. Min handledare var intresserade på vad jag sade, och riktat barnens uppmärksamhet på detta. Hon bad mig att repetere vad jag sa igen. Där förklarade jag för barnen att jag skriver på ett annat sätt, när jag skriver på mitt arabiska språk och det är från höger till vänster. Samt att när jag ville bladdra en till exempel bok skulle bladdra från höger till vänster. Barnen frågade mig om bokstäverna i det arabiska språket är samma som svenska bokstäver. Efteråt svarade jag att de inte likadana och de skiljer sig mycket mellan varandra. Barnen var nyfikna och bad mig att skriva något på mitt språk, för att se hur bokstäverna set ut. Jag har skrivit mitt namn på mitt språk, och det som gav barnen intresse för att jag skrev deras namn också på arabiska. Jag skrev barnens namn med arabiska bokstäver på ett litet papper. Sedan fick barnen klistra pappret på det stora pappret, som de hade skrivit sina namn på med lim. Efteråt var ett av de barnen lite nyfiken och bad mig att berätta lite på arabiska, där ville barnet att höra hur språket låter. Jag berättat lite på arabiska och översatta det jag sa. Min handledare blev intresserad av min arabiska bokstäver, och bad mig att visa barnen alla de arabiska bokstäverna. Jag har hämtat en bok hemifrån, en liten barnbok med arabiska alfabetet. Barnen var nyfikna och försökte att skiva de. Min handledare bad mig att göra samma aktivitet med de andra barnen, eftersom alla barnen som var i avdelningen ville göra det. Jag blev jätteglad att min aktivitet har lockat barnens intresse så mycket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela