wafaahadi.blogg.se

Två sista fältdagar

Publicerad 2015-05-14 20:32:00 i Allmänt,

Jag hade de två sista fältdagar på min vfu-plats efter en fantastisk period där. VFU-perioden utmärkte av intresse och kreativitet av de söta barnen, med alla aktiviteter som jag och de hade gjort tillsammans. Under praktiken hade jag gjort en aktivitet som fokuserade på språkutveckling, men det inkluderade ett annan kunskapsområde som till exempel bild och matematik. För att utveckla aktiviteten vidare tänkte jag att använda en annan metod som kan locka barnens intresse för språket mer och mer. Som på vanligt sätt använder vi papper och penna när vi vill skriva något. Vi kan använda ett helt annat material genom att använda till exempel tyg. Att skapa bokstäver med tyg är intressant och lärorikt tycker jag. Genom att använda tyg på aktiviteten omfattas ett annat kunskapsområde och det är textil.
 
Jag som pedagog kan utmana barn vidare för att utveckla deras läsning och skrivningsförmåga. Barn kan klippa tyg och skapa bokstäver. Barn kan sammanfoga tygbokstäverna och skapa ord, mening eller deras namn. Med en sådan aktivitet kan pedagoger hjälpa barn, som har svenska som andra språk att utveckla språket. Barn kan höra vad andra barn säger medan de arbetar, det bidrar till att barnens ordförråd ökar. Samt att dessa barn kan se hur bokstäverna ser olika ut på ett konkret sätt. Det hjälper i sin tur till att kunskaperna fastnar på ett smidigt sätt, eftersom barnen använder alla sina sinnen. Barn kan se, höra och känna. Det är viktigt att barn som har ett annat modersmål än svenska får en konkret vägledning, där de ser och prövar hur olika saker och ting fungerar istället för att läsa en text om det (Svensson 2009 se Björkdahl Ordell, Eldholm, & Hagstrand-Velicu 2010, s. 14). På det sättet kan vi utmana barnen inte bara till språket, men vi kan också utmana barnen till att återanvända material på ett nytt sätt. Det bidrar till en hållbar utveckling genom att återanvända gamlal textilier och skapa en helt annat sak.
 
Materialet som vi använde på den aktiviteten var tyg i olika färger, nålar, saxar, lim, penslar, papper och bokstavsmall av plast. De var fyra barn som deltog i aktiviteten som var i femårsåldern. Aktiviteten ägde rum inomhus i målarummet och har tagit trettio minuter. Allt material lade jag på bordet innan barnen har kommit till målarummet. Mitt syfte med det var att se barnets agerande med material. När barnen kom in till rummet var deras första agerande genom att känna på tyget samt deras funderingar, om de skulle göra något med tyget på ett frågande sätt. Det som jag har tolkat är att första gången barnen skulle göra någon aktivitet med ett sådant material. När de kände på tyget upptäckte de skillnaderna på det, eftersom en del av tyget var mjukare än de andra. Sen presenterade jag alla material för barnen och förklarade för dem vad vi skulle göra med materialet. Jag sade till barnen att de kan skapa egna valda ord, och jag bestämmer inte vilka ord som de vill skapa. Alla fyra barnen valde att skapa sina namn med tyget, eftersom jag hade med mig en inspriations mall och det var ett papper som stog mitt namn på som skapades med tyg.
 
Varje barn har skapat sina egna bokstäver som finns i sina namn. Barnen hade valt olika färger på tyget till varje bokstav. I början hade barnen lite problem med att fästa bokstavens mall med nålarna, eftersom nålarna var som ett hinder när barnen klippte tyget. Jag förklarade för barnen hur vi kan välja rätt sätt för att fästa dessa nålar, så vi kan undvika hinderna som står i vägen. Efteråt kunde barnen med lite hjälp av mig att överskrida alla hinder. De var duktiga på att fästa bokstavens mall med hjälp av nålarna över tyget på ett smidigt sätt. Det var bra en utmaning för barnen att klippa och använda nålarna med tyg tycker jag. När de var klara med alla bokstäverna började de att klistra tygbokstäver med lim på ett papper. Jag ställde frågor till exempel vilken är första bokstaven, som barnens namn börjar på respektiv sista bokstav i namnet. Andra frågan som jag ställde till barnen var hur många bokstäver de hade i sina namn eller om de finns en bokstav som återkommer i namet.
 
 
 
 
 
På sista fältdagen skrev jag mitt vfu namn " förskolans namn" med lera och det var som inspiration för barnen, där barnen skulle skapa sina egna ord. Jag indelade barnens grupp till två grupper och gjorde den aktiviteten utomhus. I varje grupp fanns fem barn som deltog i aktiviteten. En del barn har skrivit sina namn med lera medan andra skriv sina favoritord. För att klistra ler bokstäverna lät jag barnen att klistra bokstäverna på ett papper med lim. På det sättet skapade barnen en tavla med ler bokstäver. En av de barnen sa till mig att hen ska hänga den tavlan på sitt sovrums dörr, då kan gästerna veta att dessa rummet är hen. När barnen satt ute och skapade de fina bokstäverna kom barnen från annan avdelning, och bad mig att vara med och göra sina namn med lera. Det var intressant att aktiviteten lockade de andra barnen. Jag lovade dessa barnen att de kan göra något också med leran om det finns lite kvar av det. Det var tur att det fanns lite lera kvar. På eftermiddagen hade jag med mig fyra små barn från en annan avdelning, och de fick skapa sina namn med lera. Det var en spännande och rolig dag för mig och barnen.
 
 
 
 
 Berörda kriterier inom min kurs 12FK60
  • redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser
 
  • självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden
 
  • utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande

  • kommunicera kursens innehåll med barn och yrkesverksamma

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela